Σκουμπρί


Το σκουμπρί είναι πελαγικό είδος ψαριού που σχηματίζει κοπάδια. Το σκουμπρί ανήκει στην οικογένεια Σκομβρίδες, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας αποκαλούνται σκουμπριά. Είναι συγγενικό είδος με το κολιό.


Μέγιστο μήκος: Το σκουμπρί έχει μέγιστο μήκος 60 εκατοστά. Αλλά συνήθως δεν ξεπερνάει τα 30 εκ.

Βάρος: Μέγιστο καταγεγραμμένο βάρος 3,4 κιλά. Όμως σπάνια φτάνει το 1 κιλό.

Χρώμα: Χαρακτηριστικές μαύρες ελαφρά κυματιστές λωρίδες στη γαλαζοπράσινη ράχη που είναι σχεδόν κάθετες στο υπόλοιπο σώμα. Η κοιλιά είναι ασημόλευκη.

Μορφολογία: Όπως είπαμε μοιάζει πάρα πολύ με το κολιό. Το σώμα του είναι μακρύ, λίγο πλακωτό προς τα πλευρά και γενικά στρόγγυλο. Το κεφάλι του είναι μακρύ και κωνικό. Το στόμα του είναι μεγάλο για το μέγεθός του. Τα μάτια του είναι επίσης μεγάλα και έχουν ένα ευδιάκριτο λιπώδες βλέφαρο. Έχει λεπτή ουρά.

Περιοχές - Εποχή: Το συναντάμε από τον Μάη και μετά. Την Άνοιξη το βρίσκουμε σε μεγάλα κοπάδια και αυτή την περίοδο το κρέας του είναι ολόπαχο και πολύ νόστιμο. Ψαρεύεται στα ανοιχτά αλλά και κοντά στις ακτές.

Τρόποι ψαρέματος: Το σκουμπρί οι επαγγελματίες το ψαρεύουν με τράτες γκρι γκρι και κυκλικά δίχτυα στα ανοιχτά.Οι ερασιτέχνες συνήθως τα ψαρεύουν με συρτή και τσαπαρί. Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε η τεχνητό η φυσικό.

*Είναι περιζήτητο βρώσιμο ψάρι, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια της οικογένειας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια