Παλαμίδα


Η παλαμίδα (Sarda sarda) είναι πελαγικό είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σκομβρίδων. Είναι ένα περιζήτητο ψάρι.


Μήκος: Το μήκος της φτάνει περίπου τα 90 εκ. Αλλά συνήθως δεν ξεπερνάει τα 30 με 50εκ.

Μορφολογία: Η παλαμίδα έχει υδροδυναμικό και ατρακτοειδές σώμα

Χρώμα: Το πτερύγιο στην ράχη της είναι συνήθως σκουρόχρωμο, ενώ τα υπόλοιπα πτερύγια ασημί. Η κοιλιά της είναι ασημί, η ράχη και οι πίσω πλευρές έχουν μεταλλικό μπλε χρώμα. Στη ράχη της φέρει πλάγιες γραμμές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη γωνία απ' ότι τα άλλα είδη του γένους.

Βάρος: Το μέγιστο βάρος της είναι 11 κιλά.

Περιοχές - Εποχή: Σύμφωνα με τις απόψεις διαφόρων ψαράδων η παλαμίδα βρίσκεται σε μεγάλα κοπάδια από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής και στο Θερμαΐκό. Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη τη συναντάμε μεταξύ Σκιάθου και Σκοπέλου,στον Μαλιακό και τον Παγασητικό.Τον Μάρτη έως και τον Μάη την συναντάμε στην Σκύρο , στην Λέσβο και σε άλλα νησιά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως και τον Ιούνιο βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. (Πηγή)

Τρόποι ψαρέματος: Ψαρεύεται με τράτες, δίχτυα, παραγάδια στον αφρό,και συρτή. Για συρτή προτιμότερο είναι το τεχνητό δόλωμα (κουταλάκι η φτερό). Ενώ στα αφροπαράγαδα σαρδέλες, καλαμάρι, σουπιά και αθερίνα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια