Σουπιά


Η σουπιά είναι γένος μαλακίων της τάξης των Σηπιιδών Sepiida ομοταξίας των κεφαλοπόδων.  Η κύρια τροφή της είναι μικρά ψάρια αλλά και γαρίδες.


Μορφολογία: Έχει σώμα ωοειδές , που περιβάλλεται από έναν μανδύα. Στο κεφάλι της έχει δύο μεγάλα μάτια σε πλευρική θέση και στο εμπρόσθιο τμήμα του κεφαλιού φέρει δέκα πλοκάμια, από τα οποία τα οκτώ έχουν μέσα τους μυζητικά νήματα και είναι μικρότερα από τα άλλα δύο. Τα μεγαλύτερα πλοκάμια συντελούν στη σύλληψη της λείας και έχουν σχήμα ροπάλου. Η σουπιά όπως και το καλαμάρι έχει έναν αδένα από τον οποίο εκτοξεύει μελάνι όταν κινδυνεύει.

Μήκος: Το μήκος της σουπιάς μπορεί να φτάσει τα 40 εκ. Βέβαια υπάρχουν και είδη που δεν γίνονται τόσο μεγάλα αλλά μένουν στα 20 εκ περίπου.

Βάρος: -/-

Χρώμα: Το χρώμα της μπορεί να το προσαρμόζει με το περιβάλον στο οποίο ζει.Συνήθως έχει καφέ ράχη με καφεκίτρινες κηλίδες και λευκή κοιλιά.Η σουπιά όπως και το καλαμάρι έχει έναν αδένα από τον οποίο εκτοξεύει μελάνι όταν κινδυνεύει.

Περιοχές - Εποχή: Ζει σε βυθούς με άμμο και χαλίκια, ανάμεσα στα φύκια. Μερικές φορές  χώνετε και μέσα στην άμμο. Ζει μοναχικά εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής.  Ζει σε βάθος μέχρι 100 μέτρα και αποτελεί εύγευστο μεζέ.

Τρόποι ψαρέματος: Η σουπιά ψαρευέται με πολλούς τρόπους. Δίχτυα, καμάκι , ψαροντούφεκο, καλαμαριέρα ακόμη και με απόχη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια