Κρανιός



Eίναι ένα ψάρι, που μοιάζει με τον σηκιό και το μυλοκόπι, λέγεται και γκρανιός ή καλαφάτης.Έχει επιστημονικό όνομα Argyrosomous regius. Ανήκει στην οικογένεια των σκιαινιδών.


Μήκος: Μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο μήκος ή και περισσότερο.

Μορφολογία: Το σώμα του είναι στενόμακρο, με στόμα που φτάνει ως κάτω από το μάτι, χείλια χοντρά και γερά δόντια. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο σχεδόν τριγωνικό, μισό περίπου σε μάκρος από το δεύτερο, ουρά που στρογγυλεύει με δύο ακτίνες μαλακές.

Χρώμα: Έχει γκριζογάλαζη ράχη, με ασημόλευκα πλευρά και κοιλιά με κοκκινωπά πτερύγια.

Βάρος: 10-50 κιλά

Περιοχές - Εποχή: Η πιο ευνοϊκή περίοδος για το ψάρεμα του, είναι το καλοκαίρι. Κοινή γνώμη των ειδικών, είναι πως ο άνεμος έχει μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά, αυτών των ψαριών. Ιδιαίτερα οι βόρειοι και οι νότιοι άνεμοι, φαίνεται να τα απομακρύνουν από την ακτή. Πιο διαδεδομένη φαίνεται η γνώμη, που θεωρεί ευνοϊκό τον άνεμο από την ξηρά και ισοπεδώνει τη θάλασσα κοντά στην ακτή. Χωρίς αμφιβολία οι παλίρροιες παίζουν καθοριστικό ρόλο, στην επιτυχία του ψαριού.

Τρόποι ψαρέματος:  Ψαρεύεται συνήθως με χοντρά παραγάδια και με συρτή με ζωντανό δόλωμα.

*Περιπλανούμενος για αναζήτηση τροφής ο κρανιός αφήνει έναν ιδιαίτερο ήχο που μπορεί να ακουστεί από μια κάποια απόσταση και παράγεται από το χαλάρωμα ενός μέρους που μαζεύεται και απλώνεται με τις κινήσεις του ψαριού, ιδιαίτερα όταν κινείται κάθετα και έτσι ενισχύεται από την νηκτική κύστη.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια