Ξιφίας


O ξιφίας, είναι μεγάλο μεταναστευτικό αρπακτικό ψάρι, του οποίου το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η μακριά και επίπεδη επέκταση της άνω σιαγόνας, η οποία μοιάζει με ξίφος.


Μήκος: Μπορεί να φτάσει τα 6μ. Στην χώρα μας συνήθως φτάνει τα 2-3μ.

Μορφολογία: Το σώμα του είναι αεροδυναμικό. Μακρύ, σχεδόν κυλινδρικό και πολύ δυνατό στο πίσω μέρος. Η ουρά του έχει σχήμα μισοφέγγαρου.

Χρώμα: Μεταβάλλεται ανάλογα την ηλικία του ξιφία. Στους νεαρούς είναι μπλε ζωηρό στην ράχη ενώ στην κοιλιά και στα πλευρά ασημένιο. Με τον καιρό το χρώμα τους αλλάζει σε κυανόμαυρο στην ράχη και άσπρο στα πλευρά και στην κοιλιά.

Βάρος: Έχουν καταγραφεί και ξιφίες που το βάρος τους ήταν λίγο μεγαλύτερο από μισό τόνο. Οι ξιφίες που αλιεύονται στην χώρα μας είναι 80-200κ.

Περιοχές - Εποχή: Την Άνοιξη και το καλοκαίρι ο ξιφίας βγαίνει στον αφρό και έρχεται πιο κοντά στις ακτές για να γεννήσει και να βρεί τροφή. Αυτή η κίνηση γίνεται κατά κοπάδια. Τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες ο ξιφίας τραβιέται σε πιο βαθιά νερά και ψάχνει την τροφή του στα 150-250 μ βάθος.

Τρόποι ψαρέματος: Τον ξιφία τον ψαρεύουν με ξιφιοπαράγαδο, με συρτή, με καμάκια και δίχτυα. Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε τόσο για το παραγάδι όσο και για την συρτή είναι καλαμάρια,σουπιές ,σαφρίδια,σαρδέλες ,φρίσες.

Υπάρχουν πολλά είδη ξιφία. Κάποια από αυτά βλέπουμε παρακάτω...

Ξιφίας, Μισόραμφος  (Hemiramphus far)

Ξιφίας, Αστροξυρύχι, Στουριόνι (Acipenser stellatus)

Ξιφίας, Μαρλίνος Aτλαντικού (Tetrapturus albidus)

Ξιφίας, Ξιφιός (Xiphias gladius)

Ξιφίας, Μαρλίνος Μεσογείου (Tetrapturus belone)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια