Μαγιάτικο


Το Μαγιάτικο, Μανάλι, Κυνηγός, Πετράγγουρο (Seriola dumerilli) είναι ψάρι της οικογένειας των καραγκιδών. Σε κάποιες περιοχές τα μικρότερα μαγιάτικα τα αποκαλούν μαναμίδια ή μανάλια.


Μήκος: Το μεγαλύτερο μήκος που έχει καταγραφεί είναι 190 εκ.

Μορφολογία: Έχει σχήμα ατράκτου και θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε τορπιλοειδές. Έχει σχετικά πεπλατυσμένα πλευρά. Το κεφάλι του παρουσιάζει μια έντονη καμπυλότητα.

Χρώμα: Ο χρωματισμός των ενηλίκων ατόμων στην ραχιαία περιοχή έχει συνήθως χρώμα μπλε-γκρι ή λαδί ενώ στις πλευρές και στην περιοχή της κοιλιάς ο χρωματισμός ανοίγει και εμφανίζεται ένα ασημί- άσπρο χρώμα. Στη μέση ακριβώς του σώματος υπάρχει μια αχνή λωρίδα η οποία μπορεί να έχει χρώμα κίτρινο ή καφέ-ροζ.

Βάρος: Το μεγαλύτερο βάρος που έχει καταγραφεί είναι 80,6 κιλά.

Περιοχές - Εποχή: Στις αρχές του καλοκαιριού πλησιάζει τις ακτές για να αναπαραχθεί, αυτή είναι και η εποχή που μπορούμε να τα βρούμε πιο εύκολα. Συνήθως τα βρίσκουμε σε μικρή απόσταση από την ακτή εφόσον τα νερά είναι βαθιά.

Τρόποι ψαρέματος: Οι επαγγελματίες τα ψαρεύουν με τράτες και ξιφιοπαράγαδα. Οι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν το ψαροντούφεκο ,την συρτή στον αφρό ,στα μεσόνερα αλλά και στον βυθό. Προτιμάμε το φυσικό δόλωμα ή καλύτερα ζωντανό. Ψαρεύονται και μέρα και νύχτα. Τα καλύτερα φυσικά δολώματα για το μαγιάτικο είναι η καλαμάρι, ζαργάνα ,το σαφρίδι, και ο μικρός κέφαλος.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια