Μελανούρι


Το Μελανούρι (Oblada melanura) είναι ένα Μεσογειακό ψάρι του αλμυρού νερού που ανήκει στην οικογένεια των Σπαριδών. Είναι το μόνο είδος του γένους Oblada.


Μήκος: Το μήκος του φτάνει τα 34 εκ.

Μορφολογία: Το σώμα του είναι αρκετά φαρδύ στη μέση, τα μάτια του είναι μεγάλα με διάμετρο σχεδόν το μισό ύψος του κεφαλιού και το στόμα του είναι λοξό με λεπτά χείλια και μόνο κοπτήρες μπροστά χωρίς άλλα δόντια.

Χρώμα: Έντονα ασημένιο, με κύριο χαρακτηριστικό, τη μαύρη κηλίδα που έχει στη βάση της ουράς, η οποία είναι «στεφανωμένη» από μια λευκή ανταύγεια.

Βάρος: Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι στα 300-400 γραμμάρια, ενώ κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει και τα 700 γρ.

Περιοχές - Εποχή: Ψαρεύεται από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη. Μπορούμε να το βρούμε την νύχτα μέχρι και το ξημέρωμα κοντά σε βραχώδεις ακτές, σε μόλους και ακρωτήρια. Την υπόλοιπη μέρα του αρέσει να πηγαίνει σε πιο βαθιά νερά.

Τρόποι ψαρέματος: Συρτή αφρού, καλάμι, δίχτυα, αφροπαράγαδα και πολύ σπάνια με κιούπια. Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζυμάρι, γαρίδα, καρτσίνα, καλαμάρι και σκουλήκι. Για την συρτή όπως είπαμε κάνει και το φτερό.

*Είναι προτιμότερο να μην το πιάνετε με γυμνά χέρι γιατί η μυρωδιά του μεταφέρετε στα δολώματα που θα πιάσετε και δύσκολα θα χτυπήσουν τα ψάρια.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια