Κέφαλος


Ο Κέφαλος είναι γνωστός με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάρια, χρυσόχρωμοι κ.λπ.


Μήκος: 30 – 70 εκατοστά.

Μορφολογία: Γενικά το σώμα τους είναι μακρύ με ράχη λίγο πλατιά σκεπασμένη με μεγάλα λέπια. Το στόμα τους είναι μικρό με πολλά λεπτά δόντια ενώ τα χείλη τους είναι χοντρά και σκληρά. Το κάτω σαγόνι σχηματίζει ένα είδος τριγώνου με το πάνω πολύ χαρακτηριστικό. Φέρει δύο ραχιαία πτερύγια σε απόσταση μεταξύ τους εκ των οποίων το πρώτο φέρει οστέινες 4 άκανθες ενωμένες μεταξύ τους με μεμβράνη.

Χρώμα: Έχουν γκριζομόλυβη ράχη, ασημιές πλευρές και ασημόλευκη κοιλιά με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές από τα θωρακικά πτερύγια μέχρι τη βάση της ουράς. Ειδικά ο χρυσόχρωμος φέρει μια χρυσή βούλα πάνω από τα βραχιακά επικαλύμματα.

Βάρος: Φτάνει μέχρι και τα 5 κιλά

Περιοχές - Εποχή: Ψαρεύονται από τέλη Αυγούστου έως τέλη Νοέμβριου. Μπορούμε να τον βρούμε κυρίως σε λιμάνια, εκβολές ποταμών και στην ανοιχτή θάλασσα.

Τρόποι ψαρέματος: Οι επαγγελματίες  τους ψαρεύουν με δίχτυα, ενώ οι ερασιτέχνες με καλάμια, πολυάγκιστρα στον αφρό ή στον πάτο, με σαλαγγιά, φελλάρια και με πυροφάνι. Ως δόλωμα τους χρησιμοποιούμε σαρδέλα, γαύρο ,ζυμάρι η απλό ψωμί.

Τα είδη κεφάλου:
  • Κέφαλος (μυξινάρι) Φτάνει μέχρι το 1,5 κιλά.


Χαρακτηριστικό του είδους αυτού είναι ότι το σώμα του εκκρίνει μια γλοιώδη ουσία.



  • Κέφαλος (ο χείλων ή αλλιώς γρέντζος). Φτανει τα 200 γρ βαρος.

Χαρακτηριστικό του είναι ότι το πάνω χείλος είναι πιο χοντρό.

  • Κέφαλος (ο λεπτόρρυγχος ή αλλιώς γάστρος). Φτάνει σε βάρος τα 300 γρ.


Χαρακτηριστικό του είναι ότι η μούρη του είναι σουβλερή.

  • Κέφαλος (ο λαύκινος ή κοινώς μαυράκι) φτάνει μέχρι και 3 κιλά βάρος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια