Σκάρος


Ο σκάρος είναι ψάρι των νότιων Κυκλάδων.  Κάποιοι τον λένε και παπαγάλο της θάλασσας.


Μήκος: -/-

Μορφολογία: Το σώμα του είναι επίμηκες, ελαφρά πεπιεσμένο στις πλευρές και καλύπτεται από μεγάλα λέπια. Το πάνω σαγόνι προεξέχει και μοιάζει με ράμφος παπαγάλου.

Χρώμα: Το αρσενικό έχει χρώμα μαυροπράσινο. Το θηλυκό είναι πολύχρωμο με κυρίαρχο το κόκκινο χρώμα

Βάρος: -/-

Περιοχές - Εποχή: Ζει ομαδικά σε μέτριο βάθος, 5-20 οργιές. Μπορούμε να τον βρούμε σε ξέρες, σε βραχώδεις περιοχές και σε πεντακάθαρα νερά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε περιοχές του Λιβυκού πελάγους, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και κάποιες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδος.

Τρόποι ψαρέματος: Ψαρεύεται σε ξέρες με δίχτυα και παραγάδια. Επίσης μερικές φορές με το λεγόμενο δέτη, δηλαδή με καθετή με μονό αγκίστρι δολωμένο με θηλυκό σκάρο ζωντανό, που σέρνεται αργά λίγο πάνω απ’ το βυθό, μαζεύονται τότε αρσενικοί και πιάνονται με απόχη. Οι σκάροι τρελαίνονται για τα κολοκυθόφυλλα τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται ως δόλωμα για το ψάρεμα τους. Το μισητό σε κάποιους bigattini έχει επιφέρει πλούσιες ψαριές σκάρων. Η τροφή τους αποτελείται από ψιλό φύκι, καβουράκια και πεταλίδες.


*Τον Σκάρο τον συναντάμε από τα πολύ παλιά χρόνια αφού είναι ψάρι αρχαίο και το βλέπουμε σε τοιχογραφίες της Κνωσού όσο και σε διάφορα αρχαία κοσμήματα.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια